High trust, high penalty

Vanuit de gezondheidszorg is de kreet “high trust , high penalty” de Nederlandse toezichtwereld in gekomen. De kreet komt van de US Homeland Security Agency na 9/11. De suggestie wordt gewekt dat dit over vertrouwen gaat. Maar de vraag is of dat correct is. Door in één zin vertrouwen en straf te combineren, wordt eerder wantrouwen gesuggereerd: ik vertrouw je, maar wee je gebeente als je dat beschaamt, dan zal ik je extra hard straffen.

Vertrouw je dan werkelijk, of spreek je alleen woorden uit? De denkfout die hier wordt gemaakt is dat vertrouwen “niks doen” is. Dat je als je vertrouwt geen toezicht meer mag houden, niet meer mag controleren. Dat vertrouwen en controle substituten zijn. Dat is niet zo, vertrouwen en controle kunnen elkaar versterken en dat is wat nodig is in toezicht.

Verder lezen:

Met dank aan dr F.E. Six MBA, f.e.six@vu.nl

Laatste update: 26-12-2020

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!