Wijkagent

De wijkagent is een politieagent die samen met zijn/haar collega’s van het basisteam, zoals surveillanten en rechercheurs werkt hij/zij aan veiligheid in zijn/haar wijk door handhaving en opsporing.

Vaak is de wijkagent een eerste aanspreekpunt in de wijk en een bekend gezicht. Hij/zij kent veel inwoners en ondernemers en spreekt regelmatig met hen. Door al die contacten weet hij/zij wat er speelt in de wijk en kan hij/zij in een vroeg stadium problemen oplossen en liever nog, voorkomen. Veel wijkagenten zoeken actief contact met de inwoners van hun wijk en hebben bijvoorbeeld een spreekuur of werken regelmatig op een centrale plek in de wijk.

De samenleving digitaliseert en vraagt om een politie die waakzaam en dienstbaar is in de fysieke wereld en de digitale wereld. Veel wijkagenten zijn daarom actief op sociale media en kunnen via deze platforms zien wat er speelt, hebben er contact met inwoners en geven inzicht in hun werk.

Zie ook:

Laatste update: 17-5-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!