Stand van zaken adviesaanvraag Raad van State inzake sancties milieucriminaliteit

In tegenstelling tot wat in de brief staat is deze gedateerd op 21 oktober 2022.

Staatssecretaris Heijnen (IenW) informeert de Tweede Kamer over de reden waarom zij geen advies heeft gevraagd aan de Raad van State in verband met de Europese eis voor sancties (straffen en maatregelen) voor milieucriminaliteit.

Voorts gaat ze in op de motie van kamerleden Sneller en Hagen waarin gevraagd wordt om expliciet in de Wet Economische Delicten op te nemen dat de sancties op milieudelicten doeltreffend, evenredig en afschrikwekkend moeten zijn. Daarnaast wordt informatie verstrekt over de besteding in 2022 van de coalitieakkoordgelden voor de versterking van het VTH-stelsel.

Adviesaanvraag Raad van State
De Commissie-Van Aartsen heeft tien aanbevelingen gedaan om het VTH-stelsel milieu te versterken. Aanbeveling 3 roept op tot het geven van meer prioriteit, capaciteit en inzet voor strafrechtelijke handhaving en vervolging. Hoewel dit niet een concrete aanbeveling betrof van de cie Van Aartsen is in de brief van 13 december 2021 aangegeven dat op korte termijn advies zou worden gevraagd aan de Raad van State over de wijze waarop de doorzettingsmacht voor milieucriminaliteit en het VTH-stelsel op rijksniveau het beste kan worden georganiseerd. Aangegeven is dat onderdeel van de adviesaanvraag zou zijn hoe de Europese eis van evenredige, doeltreffende en afschrikwekkende sancties in de uitvoering van de handhaving (bestuurs- en strafrecht) geborgd kan worden.

Bij nadere uitwerking is geconstateerd dat de vraag bestaat uit twee losse elementen:

  1. Het organiseren van doorzettingsmacht voor milieucriminaliteit en het VTH-stelsel op rijksniveau en
  2. hoe de Europese eis van evenredige, doeltreffende en afschrikwekkende sancties beter geborgd kan worden.

Het onderwerp is opgepakt binnen pijler 2 van het IBP. De vraag is of binnen het nationale milieubeleid de sanctionering in de praktijk afdoende is. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zal in dat kader onderzoek laten doen naar de straftoemeting bij (ernstige) milieudelicten.

Ten aanzien van de wijze waarop de doorzettingsmacht in het VTH-stelsel op rijksniveau het beste georganiseerd kan worden, wordt momenteel heroverwogen welke route geschikt is voor de beantwoording van deze vraag.

Motie Sneller en Hagen
Naar het oordeel van de staatssecretaris voorziet het Nederlandse recht (oa via de Wet op de economische delicten (WED)) in voldoende mogelijkheden voor de officier van justitie en de rechter om doeltreffende, evenredige en afschrikwekkende sancties voor milieudelicten te eisen respectievelijk op te leggen.

Financiering Interbestuurlijk Programma VTH
Om direct vanaf het najaar van 2022 de omgevingsdiensten in staat te stellen een start te maken met de activiteiten die vanuit het IBP-programma noodzakelijk zijn, is met een regeling een specifieke uitkering aan alle 29 omgevingsdiensten van in totaal 15 miljoen euro mogelijk gemaakt. Omgevingsdiensten hebben tot 15 oktober de tijd om een aanvraag in te dienen voor deze specifieke uitkering.