Landelijk Parket

Het Landelijk Parket is onderdeel van het Openbaar Ministerie (OM). Het bestrijdt (inter)nationaal georganiseerde en ondermijnende criminaliteit. Denk aan mensenhandel, terrorisme, (synthetische) drugshandel, witwassen, internationale (oorlogs)misdrijven, kinderporno en kindersekstoerisme, cybercrime (high tech crime), outlaw motorgangs (OMG), excessief geweld. Ze houdt zich ook bezig met het proces inzake vliegramp MH17 en het Marengo-proces.

Deze ernstige, vaak onzichtbare, vormen van criminaliteit zijn ontwrichtend voor onze samenleving. Ze vragen om een slimme en innovatieve aanpak in samenwerking met partners binnen en buiten het OM. Het Landelijk Parket Werkt nauw samen met partijen als de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie, de Koninklijke Marechaussee, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en andere bijzondere opsporingsdiensten, het openbaar bestuur, de Belastingdienst en private partijen om deze ernstige vormen van criminaliteit tegen te gaan.

Het Landelijk Parket is gevestigd in Rotterdam en heeft nevenvestigingen in Amsterdam, Zwolle en Den Bosch. Er werken 275 mensen waarvan 60 OvJ’s en 64 parketsecretarissen.

Zie ook

Laatste update: 31-3-2021

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!