Strategische Milieukamer (SMK)

De Strategische Milieukamer (SMK) is een coördinerend orgaan en heeft in grote lijnen de regie over de milieuhandhaving. De SMK bepaalt namelijk het beleid en de landelijke prioriteiten bij de strafrechtelijke aanpak van milieucriminaliteit. De SMK is in het leven geroepen vanwege de complexheid van het milieudomein, gezien de diverse betrokken ministeries, inspectiediensten en opsporingsinstanties.

De hoofdofficier van het Functioneel Parket (FP), de landelijke portefeuillehouder milieucriminaliteit van de politie, de inspecteurs-generaal van de ILT, de NVWA en de NL Arbeidsinspectie en een vertegenwoordiger van de omgevingsdiensten geven in de SMK richting aan de strafrechtelijke aanpak van milieucriminaliteit.

De Landelijke Milieukamer gaat over de dagelijkse leiding en afwegingen in afzonderlijke zaken. De Landelijke Milieukamer wordt aangestuurd door de SMK en geleid door de coördinerend officier van justitie voor milieucriminaliteit van het FP.

Ongeveer om de vier jaar biedt de SMK het Dreigingsbeeld Milieucriminaliteit aan, waarin vormen van milieucriminaliteit en de gevolgen hiervan worden uitgelicht. Het meeste recente rapport is aangeboden op 22 juli 2021.

Zie ook:

Laatste update: 29-4-2024

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!