Hechtenis

Hechtenis is een vorm van vrijheidsbeneming door de overheid. Er zijn drie soorten hechtenis:

  • ‘Voorlopige hechtenis’ wordt geregeld in de Tweede afdeeling Wetboek van Strafvordering en op verzoek van de Officier van justitie opgelegd door de rechter-commissaris. Het is bedoeld ter bewaring van een nog niet veroordeelde verdachte die een misdrijf heeft gepleegd waar maximaal 4 jaar gevangenisstraf op staat. De duur is maximaal 14 dagen en vindt plaats in een huis van bewaring of op het politiebureau. De rechtbank kan daarna een bevel tot gevangenhouding opleggen van 30-90 dagen.
  • ‘Vervangende hechtenis’ dient ter vervanging van een niet goed uitgevoerde (taak)straf, maatregel of niet betaalde boete. Deze vorm van hechtenis kan maximaal één jaar duren. In principe zit men voor elke €50,- die betaald moet worden één dag vast.
  • ‘Principale hechtenis’ is een vrijheidsstraf voor overtredingen en sommige lichte misdrijven. Deze vorm van hechtenis wordt nauwelijks toegepast.

Zie ook:

Laatste update: 6-5-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!