Podcasts

Hieronder volgt een opsomming van podcast-series over toezicht, opsporing en handhaving. Daaronder een serie losse podcasts die ook relevant zijn.

BNR Big Five (2024)
Gesprekken over drugscriminaliteit met strafrechtadvocaat Ayse Çimen, Sven Brinkhoff (UvA), Hugo Hillenaar (OM Rotterdam), misdaadjournalist John van den Heuvel en Nanette van Schelven (directeur-generaal Douane).

Tussen kunst en misdaad (2024)
In de zesdelige podcastserie Tussen Kunst en Misdaad gaan misdaadbestrijders in gesprek met kunstenaars en makers over hoe een voorstelling, film of kunstwerk mee kan helpen een brug te slaan tussen de burger en de overheid. Hoe kan cultuur een dialoog faciliteren en het wederzijds vertrouwen vergroten?

FIOD Talk (2023-nu)
In het kader van de GFIP summit is de podcast FIOD Talk, internationale opsporing fraude opgenomen. Daarin praat onderzoeksjournalist en presentator Erik Dijkstra met Niels Obbink, algemeen directeur van de FIOD en Menno Ezinga, specialist op het gebied van witwasbestrijding en aanjager van publiek-private samenwerking bij de FIOD. Niels Obbink legt uit wat de FIOD is en doet. En Menno Ezinga vertelt wat deze publiek-private samenwerking inhoudt en waarom het zo belangrijk is dat belasting- en opsporingsdiensten samenwerken met publiek-private partijen in de strijd tegen financiële en fiscale criminaliteit.

Dossier WODC (2023-nu)
Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) is het kennisinstituut voor het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Het WODC verricht zelf onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar alle aspecten van de rechtsstaat—zoals criminaliteit, migratie en wetgeving—of laat dit door externe partijen doen. In deze podcast komen wetenschappers van het WODC zelf aan het woord om je alles te vertellen over wat zij gevonden tijdens hun onderzoek.

Podcast Takedown (2023-nu)
Omvangrijke botnets, ransomware, DDoS-aanvallen, cryptocommunicatiediensten en het hacken van de oud-president van de Verenigde Staten. Deze en meer vormen van cybercrime komen aan bod in de nieuwe podcast Takedown gemaakt door Team High Tech Crime van de Nederlandse politie.

True Crime Pro’s (2023-nu)
True crime podcast door een oud undercover-agent en een forensisch rechercheur. Je krijgt in een inkijkje in grote zaken.

Crime de la Crime (2023-nu)
Topadvocaten Peter Schouten en Onno de Jong lanceren de Crime de la Crime podcast, waarin ze wekelijks spraakmakende zaken en juridische thema’s zoals stalking, de druk op de advocatuur en de moord op Peter R. de Vries bespreken. Met hun expertise, ongezouten mening en humor zorgen ze voor boeiende gesprekken. Journalist Charlene Heezen fungeert als gesprekspartner en scheidsrechter, en de verschillende standpunten van Schouten en De Jong maken het team compleet.

iCOV in gesprek – Jubileum Podcasts (2023)
iCOV (infobox Crimineel en Onverklaarbaar Vermogen) heeft vanwege haar 10-jarig bestaan een jubileumpodcastserie gemaakt. In deze serie ontvangen we gasten die belangrijk zijn voor iCOV. We blikken terug op de afgelopen 10 jaar, maar we kijken ook zeker vooruit naar de komende 10 jaar. De hoofdvragen zijn steeds: wat is het belang van samenwerken, wat is het belang van financiële data-analyse in de keten van opsporing en toezicht en wat is de rol van iCOV hierin?

Het Bewijs (2023)
True crime podcast door Podimo die inzoomt op hoe alledaagse voorwerpen vaak een rol kunnen spelen in de bewijsvoering bij het oplossing van een misdrijf. Elke dinsdag een nieuwe aflevering.

AIVD podcast: De Dienst (2021-2022)
Wil je graag bij de AIVD werken? Leer ons alvast beter kennen en luister onze podcast. In ‘De Dienst’ onderzoekt Liesbeth Rasker met AIVD’ers bedreigende situaties voor de nationale veiligheid. Elke gesprekspartner brengt Liesbeth én de luisteraar een stap verder in het onderzoek.
Er zijn tot nu toe twee seizoenen gemaakt van ‘De Dienst’.  In het eerste deel hoor je hoe de AIVD een terroristische dreiging onderzoekt. In tet tweede seizoen staat het onderzoeken van een cyberdreiging centraal.

Dossier AIVD (2020-2021)
Stel dat je mag rondsnuffelen bij de AIVD. Stiekem kijken wat onze Inlichtingen- en Veiligheidsdienst allemaal uitspookt. In deze spannende NPO Radio 1-podcast van de KRO-NCRV nemen we je mee achter de schermen. We spreken mensen die er werken, of gewerkt hebben, en duiken in hun geheimen en de opwinding die de job met zich meebrengt. En hoe belangrijk is het eigenlijk dat we zo’n inlichtingendienst hebben?
Ontrafel samen met makers Wil van der Schans en Constant Hijzen de mysteries van de AIVD.

WNL: Het Misdaadbureau (2021-nu)
Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt. Met elke week de resultaten van ons onderzoek en onder meer een persoonlijk verhaal van een betrokkene.

Parool Misdaadpodcast (2020-nu)
De criminele wereld is meedogenloos en voor buitenstaanders met mysteries omgeven. Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts zitten erbovenop en duiken erin. Onder leiding van Corrie Gerritsma praten ze je elke twee weken in de Parool Misdaadpodcast bij over grote en kleine misdaadzaken. Van internationale kopstukken als Ridouan Taghi tot drillrappers uit Amsterdam-Zuidoost en van drugsmiljoenen tot Rolexrovers.

Geboeid, over de aanpak van jeugdcriminaliteit
De jongeren die in de podcast Geboeid aan het woord komen spreken uit ervaring.

NVWA-IOD: Roet in het eten (2022)
Hoe vang je een boef? Die vraag staat centraal in de podcastserie “Roet in het eten” over de recherche van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de NVWA-IOD. Deze true crime-serie geeft luisteraars een bijzondere inkijk in 5 echte opsporingsonderzoeken.

Compliance adviseert
In elke podcast hoor je een gesprek met een expert op het vlak van compliance. We gaan het gesprek aan over hun ervaringen en kennis op het gebied van compliance en zullen proberen het toegankelijk te houden voor minder ervaren luisteraars, maar zullen ook waar wij denken dat dat interessant is meer de diepte in gaan en kritische vragen stellen.

IPLO: Bestuurlijke aandacht milieucriminalteit (2021)
De podcasts en verhalen zijn onderdeel van de inspiratieverhalen voor een adequate aanpak rondom milieucriminaliteit. Kennisdeling en kwaliteitsafspraken zowel binnen als buiten de organisatie en buiten de eigen regio helpen om doeltreffende handhaving verder te verbeteren.
De bestuurder heeft een trekkersrol om alle ketenpartners te laten samenwerken. Hij of zij is de aangewezen persoon om de handhavingsinstrumenten te steunen, te bepleiten, te verdedigen, uit te dragen en de CEO van het bedrijf aan te spreken op het niet naleven van de milieuregels.

Anti Money Laundring Centre (AMLC) Podcast
Het AMLC is opgericht om de witwasbestrijding continu te verbeteren. Zo legt het AMLC de link met de financiële wereld en zijn we continu bezig met het bevorderen van kennis, samenwerking en preventie. De AMLC podcast is daarvan een voorbeeld.

Politie-eenheid Rotterdam, Boeiend De Podcast
Welkom bij Boeiend de Podcast! Politieagent Niels (Insta: @niels_politie) duikt samen met jullie in de wereld van de politie! Ook plaatsen we op dit kanaal podcasts die door andere eenheden worden gemaakt.

Rijksinspecties: De Toekomst van Toezicht (2020-2022)
In deze podcasts serie ‘De Toekomst van Toezicht’ gaan toezichthouders onder leiding van Ruben Maes in gesprek over belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen en wat die betekenen voor de toekomst van het toezicht.
Hoe spelen rijksinspecties in op belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen en wat betekent dat voor de toekomst van toezicht? In seizoen twee van deze reeks hebben we in het bijzonder aandacht voor het actuele thema publiek vertrouwen.

Dossier Noord
Dit is Dossier Noord. In deze serie besteden we aandacht aan zaken waar het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland mee te maken krijgt. Het zwaartepunt ligt op zaken die voor de politierechter komen. Het zijn zaken die vaak niet het nieuws halen, maar die maatschappelijk zeer relevant kunnen zijn. Van (opmerkelijke ) winkeldiefstallen tot zaken waarbij mensen zijn mishandeld. Van gevaarlijk weggedrag tot oplichting. Ook is er ruimte voor opmerkelijke zaken bij de kantonrechter of voor de meervoudige kamer.
In Dossier Noord geven pers- en zaaksofficieren een toelichting op bijzondere zaken in de vorm van een maandelijke video en een tweemaandelijkse podcast.

Politieacademie: De Academie Podcast
De Academie is een podcastserie van de Politieacademie. Of het nu gaat om criminaliteit, overlast, voetbal, maatschappelijk protest of l​eefbaarheid in je wijk; de politie is haast altijd op een of andere manier betrokken. Maar wat doet zij eigenlijk? Hoe? En waarom?
In deze podcastserie praten we met politiemensen uit de praktijk en wetenschappers van de Politieacademie over politiewerk in onze samenleving en hoe wetenschappelijk politieonderzoek bij kan dragen aan goed politiewerk. Zo plaatsen we met ‘De Academie’ politiewerk in perspectief.

BNR Fraudesignalen
In de podcast Fraudesignalen spreekt Sander Denneman onderzoekers van Hoffmann over de meest uiteenlopende bedrijfscrimes die zij hebben onderzocht. Je hoort niet alleen wat er allemaal kan misgaan, maar ook hoe je het vertrouwen weer kan herstellen.

BNR’s Big Five van Opsporing en vervolging (2023)
Gasten in BNR’s Big Five van Opsporing en vervolging:

BNR’s Big Five: Toezichthouders (2022)
Gasten in BNR’s Big Five van de Toezichthouders:

Het oordeel van de Officier
‘Het Oordeel van de Officier’ is een podcast van het Openbaar Ministerie. In de podcast  nemen officieren van justitie ons mee door spraakmakende misdaadzaken. Welke beslissingen moet een OvJ maken, voordat een zaak in een rechtszaal terechtkomt?

De Rechtspraak: De Staat van het strafrecht
In deze maandelijkse podcast bespreken senior strafrechter Jacco Janssen en wetgevingsadviseur strafrecht Margje van Weerden actuele ontwikkelingen in het strafrecht.

Ondermijning (politie)
Wij versterken de politie in de aanpak van ondermijning.

NRC: Gerede Twijfel
Elf studenten analyseren een moordzaak uit 2012. De veroordeling rammelt. Een geheim dossier ontbreekt. Zit Antonio terecht een straf van 24 jaar uit? Of is er een grote fout gemaakt?

The Dark Money Files (engels)
The Dark Money Files is the innovative podcast on money laundering and wider financial crime issues presented by Graham Barrow and Ray Blake, two financial crime fighters with considerable experience in helping banks, regulators, tech providers, NGOs and other organisations grapple with criminal abuse of the financial system.

BNR: Napleiten (2021-nu)
Misdaadjournalist Wouter Laumans en strafpleiters Christian Flokstra/Ayse Çimen praten met advocaten, officieren van justitie en rechters over bijzondere zaken die hen altijd zullen bijblijven.

Nederland tegen georganiseerde misdaad
Serie podcasts over ondermijning.

Argos
Ben je op zoek naar mooi verteld, grondig en genuanceerd journalistiek speurwerk? Luister dan naar Argos, het wekelijks onderzoeksprogramma van Human en de VPRO. Daarin onthullen we wat de beleidsmakers verborgen willen houden, leggen we maatschappelijke misstanden bloot en vertellen we je urgente, spannende verhalen.

Follow the Money: Frederique vraagt door:

Follow the money interviewt:


Losse (afleveringen uit) podcasts

De top kijkt om
Het in 2019 gestarte project De top kijkt om voorziet in deze lacune. Met de diepte-interviews, horen we uit de eerste hand hoe zij het ambt hebben beleefd hebben en hoe ze zijn omgegaan met de dillema’s waarmee ze zijn geconfronteerd.

  • Ronnie van Diemen (voormalig Inspecteur-Generaal IGJ, 9-1-2024)
  • Jan van den Bos (voormalig Inspecteur-Generaal SZW en ILT, voorzitter Inspectieraad, 12-9-2023)

Vrije Universiteit
Podcast 5: Grip op ondermijning en perspectief voor jongeren (Sprekers: prof. dr. Hans Boutellier, bijzonder hoogleraar Polarisatie & Veerkracht en Nabil el Malki, Mede-oprichter/directeur – Presikhaaf University, 2023).

Podcastserie Leaders in Finance

VNG (naleving), 13-7-2022: Gedragsbeïnvloeding in het sociaal domein met Ilvy Kuijpers en Petra Jagt
Elementen uit de gedragsbeïnvloeding kunnen een belangrijke rol spelen bij preventie en het bevorderen van naleving binnen het sociaal domein. Zo zijn er verschillende methodieken voorhanden om het denk-, maar vooral het doenvermogen van cliënten te triggeren. Petra Jagt, adviseur Werk & Inkomen bij VNG Naleving, gaat hier in deze podcast over in gesprek met Ilvy Kuijpers, beleidsmedewerker Participatie & Schuldhulpverlening bij de gemeente Heerlen.

Tax Talk, 27-10-2022: Toezicht en handhaving | Aanpak Verhuld Vermogen
De meeste mensen geven hun inkomen en vermogen netjes op. Maar sommigen proberen hun vermogen te verhullen. Vaak in het buitenland, om er in Nederland geen belasting over te betalen. De Belastingdienst brengt zoveel mogelijk van dit vermogen in beeld. Zodat de belasting alsnog netjes wordt betaald. En om te voorkomen dat andere mensen in de verleiding komen om belasting te ontduiken. In deze podcast legt programmamanager Frans van Krieken uit hoe de aanpak van Verhuld Vermogen werkt.

BNR’s Big Five, 29-10-2022: Maatschappelijke leiders | Martijn Snoep
Zijn markten vooral gebaat bij vrijheid en concurrentie of zou de overheid in sommige situaties meer regie moeten pakken? Te gast is Martijn Snoep, voorzitter van ACM.

BNR, 5-1-2023: Angeline van Dijk (RDI) over de recente naamsverandering
Hoe houdt de toezichthouder de digitale infrastructuur veilig nu het risico op cyberaanvallen uit Rusland en China toeneemt? Te gast is Angeline van Dijk, inspecteur-generaal van Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), de toezichthouder die vorige week nog bekend stond als het Agentschap Telecom.

Politie, 18-10-2023: Podcast over opleiding tot agent
Hoe ziet het selectieproces eruit? Wat leer je tijdens de opleiding, welke vakken krijg je? Wat is er zo leuk aan de opleiding en wat misschien lastiger? Waarom wil je agent worden? Dat zijn vragen die aan bod komen in de nieuwe podcast IK WORD AGENT. Een podcast over de persoonlijke en eerlijke ervaringen van politiestudenten tijdens hun opleiding. Luister nu in je favoriete podcastapp.

Sven op 1, 13-10-2023: Bart Snels (inspecteur-generaal Belastingdienst): ‘Overheid heeft mensen de vernieling in gereden’
Een zorgwekkend signaal richting de Tweede Kamer deze week: de afhandeling van het toeslagenschandaal bezorgt 5 duizend gezinnen alleen nog maar méér schade. Was getekend inspecteur-generaal bij de Belastingdienst Bart Snels. Martijn de Greve gaat met hem in gesprek. 

BusySeasonTalks, 11-2023: #95 AFM aan het woord – is een controle door de toezichthouder echt zo spannend?
De rol van de AFM is ongelooflijk belangrijk voor de integriteit en stabiliteit van de Nederlandse financiële markten, ook als het gaat om toezicht op accountantsorganisaties. Maar als je als accountant een controle door de AFM krijgt, dan voelt dat vaak best spannend. Waarom is dat eigenlijk, en is het wel terecht?
Aleks Kayhan en Mitchell de Caluwe hadden de eer om op bezoek te mogen in het hol van de leeuw, bij Maaike Klaassen en Ilse Janssen van de AFM. Beide delen openhartig over hun werk als toezichthouder en wat ze daarin zoal tegenkomen.

VNG, 15-11-2023: Hoe gedragswetenschap gemeenten helpt met de handhavingskoers Participatiewet
Hoe kunnen inzicht in verschillende waarden en kennis van de gedragswetenschap gemeenten helpen bij het vormgeven van een nieuwe handhavingskoers binnen de Participatiewet? Tijdens het VNG Uitvoeringscongres van donderdag 2 november spraken VNG-adviseur Petra Jagt en Evelien Meester van Stimulansz hierover in een boeiende live podcast.

Laatste update: 3-3-2024

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!