Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit (NSOC)

De Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit (NSOC) is een samenwerkingsverband van politie, Openbaar Ministerie, Douane, Belastingdienst, Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst, Koninklijke Marechaussee en enkele onderdelen van het ministerie van Defensie. De kerntaak is het delen van informatie en het bedenken van nieuwe methoden om criminele structuren en hun verdienmodellen te verstoren. De operationele slagkracht en capaciteit om misdadigers op te pakken en hun netwerken met handlangers op te rollen zit bij de diensten zelf.

De NSOC is vanaf juli 2022 de opvolger van het Mutidisciplinair Interventieteam (MIT).

De eerste 18 maanden zal de NSOC zich richten op het ontvlechten van de (financiële) verwevenheid van onder- en bovenwereld. Dat betreft het bestrijden van misbruik van Nederland als handelsland voor criminele waardeverplaatsingen en het verstoren van criminele bedrijfsprocessen. De focus ligt daarbij op: Trade Based Money Laundering, financiële dienstverleners, logistieke dienstverleners rondom de Nederlandse knooppunten en de aanpak van corruptie en geweld.

Zie ook:

Laatste update: 1-6-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!