Advocaat-Generaal

Er zijn twee verschillende soorten advocaten-generaal, die een totaal andere functie en taak hebben.

Een advocaat-generaal bij een gerechtshof is de vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie. Zijn taak komt overeen met die van de officier van justitie bij de rechtbank.

De advocaten-generaal maken deel uit van het ressortsparket, de afdeling van het Openbaar Ministerie die aan de gerechtshoven verbonden is. Het ressortsparket staat sinds 1 januari 2013 onder leiding van de landelijk hoofdadvocaat-generaal en heeft vestigingen bij de vier gerechtshoven (Amsterdam, Arnhem-Leeuwarden, Den Haag en Den Bosch). Een hoofdadvocaat-generaal staat aan het hoofd van een vestiging van het ressortsparket. De advocaat-generaal van de Hoge Raad (A-G) werkt niet voor het Openbaar Ministerie. De functie van A-G vindt zijn grondslag in art. 113 van de Wet op de rechterlijke organisatie. De A-G kan de Hoge Raad, de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, de Centrale Raad van Beroep en het College van Beroep voor het bedrijfsleven adviseren als voorbereiding op een uitspraak in een bepaalde zaak (arrest).

Laatste update: 24-3-2024

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!