Telefoontap

Onder het tappen van telefoons wordt verstaan het opnemen met een technisch hulpmiddel van niet voor het publiek bestemde communicatie die plaatsvindt met gebruikmaking van de diensten van een aanbieder van een communicatiedienst.

Een gerichte telefoontap mag volgens de Zevende afdeling van het Wetboek van Strafvordering alleen geplaatst worden als het nodig is voor het onderzoek naar een misdrijf waarop een gevangenisstraf van vier jaar of meer staat (waarbij de verdachte voor voorlopige hechtenis in aanmerking komt).

De volgende overheidsdiensten mogen gebruikmaken van telefoontaps:

Een telefoontap kan voor een periode van maximaal vier weken worden geplaatst op bevel van een officier van justitie, na machtiging door een rechter-commissaris. Deze periode kan verlengd worden. Metagegevens en namen, adressen en telefoonnummers kunnen via het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) worden verzameld.

Zie ook:

Laatste update, 9-2-2024

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!