Voorzieningenrechter

Een voorzieningenrechter is een rechter die uitspraak doet in kortdurende procedures binnen het civiele recht en het bestuursrecht. Een verzoek daartoe kan alleen worden gedaan als er een bodemprocedure loopt en als er sprake is van een spoedeisende situatie.

De voorzieningenrechter neemt een beslissing op de vordering om een voorlopige voorziening. Zijn oordeel is geldig tot er een andere uitspraak is. Een gevolg hiervan is dat een voorzieningenrechter in een civiele procedure geen overeenkomsten kan ontbinden of vernietigen.

In de meeste gevallen wordt in het bestuursrecht de voorzieningenrechter verzocht om het bestreden besluit te schorsen totdat er een beslissing is genomen in de bodemprocedure. Voorbeelden daarvan zijn een procedure tegen het intrekken of juist verlenen van een vergunning of een procedure tegen het weigeren van een bijstandsuitkering.

Zie ook:

Laatste update: 18-12-2021

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!