Affaire CMI

Op 28 februari 1996 breekt er brand uit bij een opslag van chemische stoffen bij CMI Container Masters (Nederland) B.V. (CMI) gevestigd aan de Keilestraat te Rotterdam. Ook de loodsen van een naastgelegen bedrijf gaan in vlammen op.

DCMR had op 11 mei 1995 al zware overtredingen van de vergunningvoorschriften geconstateerd die aanzienlijk gevaar opleverden; te veel gevaarlijke stoffen opgeslagen, onvoldoende maatregelen tegen eventuele brand en bodemverontreiniging. Ondanks diverse hercontroles en waarschuwingen werd het bedrijf niet gedwongen maatregelen te treffen of te sluiten.

De verzekeraars van de bedrijven die schade hebben ondervonden door de brand hebben daarop de gemeente Rotterdam en DCMR aansprakelijk gesteld voor de schade wegens het niet ingrijpen.

Wegens het niet doortastend genoeg handhavend optreden werd de gemeente Rotterdam (en DCMR) schuldig bevonden aan het plegen van een onrechtmatige daad. Later zijn zij ook veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding.

Zie ook:

Laatste update: 6-4-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!