Criminologie

De criminologie is de wetenschap die zich bezighoudt met de bestudering van menselijke gedragingen die door de wetgever strafbaar zijn gesteld en van de wijze waarop de overheid en de rest van de maatschappij daarop reageert (Van Dijk e.a.).

Het is een multidisciplinaire gedragswetenschap of sociale wetenschap waarbij de criminele gedraging centraal staat. Het wordt ook een objectwetenschap genoemd, omdat verschillende disciplines (o.m. biologie, sociologie, antropologie en psychologie) een ander aspect van hetzelfde object (de criminele gedraging) onderzoeken.

De moderne criminologie kent de volgende aandachtsgebieden:

  1. Beschrijvende criminologie (criminografie)
  2. Etiologie (de leer der oorzaken)
  3. Penologie (de leer der straffen)
  4. Criminaliteitspreventie
  5. Victimologie (slachtofferkunde)

Zie ook:

Laatste update: 28-2-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!