Financial Intelligence Unit (FIU)

logo

FIU-Nederland (2013) is op basis van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft, hoofdstuk 3) de organisatie waar diverse meldplichtige instellingen ongebruikelijke transacties dienen te melden. Met haar analyses van gemelde ongebruikelijke transacties legt de FIU-Nederland transacties en geldstromen bloot die te relateren zijn aan witwassen, financiering van terrorisme of onderliggende misdrijven. Nadat transacties verdacht zijn verklaard door het hoofd van de FIU-Nederland worden deze ter beschikking gesteld aan diverse handhavings- en opsporingsdiensten.

Daarnaast richt FIU zich ook op daarvan afgeleide taken, waaronder het geven van voorlichting aan publieke en private partners en het doen van onderzoek naar trends en ontwikkelingen op het gebied van witwassen en financieren van terrorisme.

De FIU is ondergebracht bij de Nationale Politie in Den Haag. Zij beschikt in 2019 over een budget van 6 miljoen en een formatie van 63 fte.

FIU-Nederland stond voorheen bekend als het Meldpunt ongebruikelijke transacties.

Zie ook:

Laatste update: 14-5-2021

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!