Boete (Sr)

Titel Titel II Wetboek van Strafrecht (Sr) bepaalt dat een van de mogelijke hoofdstraffen een geldboete is. Dit is de verplichting tot betaling van een vastgesteld bedrag aan de staat. De hoogte ervan hangt af van:

  • de ernst van de overtreding;
  • omstandigheden;
  • persoon van de verdachte (leeftijd, verleden met justitie).

De boetes voor de meest voorkomende lichte overtredingen en verkeersovertredingen staan in de Boetebase van het OM en worden administratief afgedaan. De rechter of officier van justitie bepalen de daadwerkelijke hoogte van de boete. Het CJIB int de boetes voor verschillende overheidsinstanties.

Strafbare feiten zijn ingedeeld in 6 categorieën. De categorie bepaalt de maximale hoogte van de boete:

  1. categorie      € 435
  2. categorie      € 4.350
  3. categorie      € 8.700
  4. categorie      € 21.750
  5. categorie      € 87.000
  6. categorie      € 870.000

Het begrip bekeuring wordt soms als synoniem beschouwd van boete, maar is slechts het transactievoorstel bij een kleine overtreding.

Zie ook:

Laatste update: 12-8-2021

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!