Fraude Signaleringsvoorziening (FSV)

De FSV was een (risico)signaleringssysteem van de Belastingdienst. Hierin werd geregistreerd dat bijvoorbeeld een gemeente of UWV het inkomen van iemand opvroeg. Of dat een belastingaangifte volgens het computersysteem misschien niet klopte. Zo’n refragistratie werd een risicosignaal genoemd. Het ging om zowel interne als externe signalen.

De Belastingdienst gebruikte de FSV op 3 manieren:

  • als bron bij het handmatig beoordelen van aangiftes door de inspecteur voor eventuele informatie dat wet- en regelgeving niet (goed) werd nageleefd;
  • als registratievoorziening voor de toeslagaanvragen waarvoor een nadere analyse nodig was;
  • als voorziening voor administratieve registratie van verzoeken om informatie door andere overheden, op basis van wettelijke bepalingen.

Het gebruik van de voorziening voldeed niet aan de AVG. Te veel medewerkers hadden toegang tot de FSV en de gegevens werden te lang bewaard, onterecht opgenomen en/of verkeerd gebruikt. Daarom is de FSV op 27 februari 2020 uitgezet en niet meer in gebruik.

Zie ook:

Laatste update: 25-6-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!