Eurojust

Eurojust is het Agentschap van de Europese Unie voor justitiële samenwerking in strafzaken. De organisatie moet helpen Europa veiliger te maken door het coördineren van nationale autoriteiten – zowel uit de EU-lidstaten als uit derde landen – bij het opsporen en vervolgen van grensoverschrijdende criminaliteit. Dat betreft terrorisme, computercriminaliteit, fraude, corruptie, witwassen en milieucriminaliteit. Sinds 2022 zijn daar oorlogsmisdaden aan toegevoegd.

Eurojust is een netwerk dat openbare ministeries van de EU toegang geeft tot meer dan 50 rechtsgebieden wereldwijd. Het Agentschap heeft samenwerkingsovereenkomsten gesloten met een tiental niet-EU-landen, die weer verbindingsofficieren bij Eurojust hebben gedetacheerd.

Elke deelnemende EU-lidstaat detacheert een nationaal lid bij Eurojust. De nationale leden vormen het college van Eurojust. Het College wordt ondersteund door de administratie van Eurojust, die onder meer bestaat uit zaakanalisten, juridische adviseurs en data-experts.

Eurojust werkt op basis van artikel 85 van het Verdrag van Lissabon en de Eurojust-verordening, die op 12 december 2019 van kracht werd. Er werken in totaal 270 fte (2022).

Zie ook:

Laatste update: 17-6-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!