Bestuursdwang

Bestuursdwang is het bewegen van de overtreder van een wettelijk voorschrift tot het ongedaan maken van deze overtreding, of, als dat niet lukt, het ongedaan maken van de overtreding door de overheid. Bestuursdwang gebeurt in het algemeen op kosten van de overtreder.

Verwarrend genoeg zijn niet alle soorten bestuursdwang een ‘last onder bestuursdwang’. De overheid kan namelijk ook spoedeisende bestuursdwang toepassen (Artikel 5:31 lid 1 Awb: wel een voorafgaand besluit, geen begunstigingstermijn) of zeer spoedeisende bestuursdwang (artikel 5:31, lid 2, Awb: pas achteraf een besluit). Deze bevoegdheden zijn nuttig in situaties waarbij er geen tijd is om de overtreder zelf nog de kans te geven om de overtreding te beëindigen. Bij (zeer) spoedeisende bestuursdwang is er dus geen sprake van een last, dan is het gewoon ‘bestuursdwang’.

Zie ook:

Laatste update: 29-11-2021

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!