Kantonrechter

De kantonrechter is een alleensprekende rechter die volgens Titel VIII Wetboek van Strafvordering zaken als overtredingen uit het strafrecht, arbeidszaken, huurzaken en zaken onder de € 25.000,- behandelt. De kantonrechter is bevoegd om te oordelen over strafprocedures voor overtredingen (zoals leerplichtzaken en verkeersovertredingen die niet vallen onder de Wet Mulder) en beroepsprocedures tegen Mulderbeschikkingen (verkeersboetes opgelegd door het Openbaar Ministerie). Ook als men ‘in verzet gaat’ tegen een strafbeschikking voor een overtreding die is opgelegd, wordt dat aan een kantonrechter voorgelegd.

Bij meerderjarige verdachten zijn de zittingen van de kantonrechter openbaar. Aan het einde van de zitting doet de kantonrechter meestal direct uitspraak.

Vroeger was het kantongerecht een apart gerecht naast de rechtbanken, gerechtshoven en de Hoge Raad. De kantongerechten zijn opgegaan in de rechtbanken. De term ‘kantonrechter’ is blijven bestaan.

Zie ook:

Laatste update: 20-7-2020

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!