College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb)

Het CBb is één van de vier hoogste bestuursrechters in Nederland naast de Hoge Raad, de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en de Centrale Raad van Beroep.

Het CBb is de hoogste rechter op het gebied van het economisch bestuursrecht. Bijlage 2 Algemene wet bestuursrecht bepaalt in welke gevallen het CBb de bevoegde rechter is. Het CBb behandelt zaken over bijvoorbeeld economische en landbouwsubsidies, regulering van markten, vervoer, meststoffen, dierenwelzijn, voedselkwaliteit, gezondheidsrecht, financieel toezicht, consumentenbescherming, mededingingsrecht en accountantstuchtrecht. Het CBb is daarmee een gespecialiseerde economische en Europeesrechtelijke bestuursrechter.

Met de andere drie hoogste rechters is het CBb daarnaast verantwoordelijk voor de rechtseenheid en de rechtsontwikkeling in Nederland. Het CBb is zowel rechter in eerste en enige aanleg als rechter in hoger beroep.

Het CBb, gevestigd in het Bruggebouw in Den Haag, telt ongeveer 95 medewerkers en wordt geleid door een bestuur (president, rechterlijk bestuurslid en niet-rechterlijk bestuurslid).

Zie ook:

Laatste update: 23-6-2021

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date of heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!