Antwoord op vragen van de leden Sneller en Hagen over de aanpak van milieucriminaliteit

Op 9 mei 2023 beantwoordde de minister van Justitie en Veiligheid, mede namens de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, negen Kamervragen van de leden Sneller en Hagen (beiden D66). De vragen gingen over de aanpak van milieucriminaliteit.

Aan de orde kwam of de huidige strafrechtelijke aanpak voldoende afschrikwekkend is, of transacties effectiever zouden zijn als het Openbaar Ministerie de bevoegdheid krijgt om daarbij een compliance-maatregel op te leggen, en of er een verplichte reclassering zou moeten komen voor bedrijven die een transactie zijn aangegaan met het Openbaar Ministerie.

Daarnaast is ingegaan op de veelplegersaanpak, de stand van zaken van een tweetal moties, en op wat de geschatte omvang en de aard van milieucriminaliteit is in Nederland.

Tot slot is aangegeven op welke manier er sinds het rapport van de Algemene Rekenkamer is gewerkt aan de informatiepositie van de Inspectie Leefomgeving en Transport en daarmee de informatiepositie op het gebied van het functioneren van het VTH-stelsel.

‘Antwoorden Kamervragen over de aanpak van milieucriminaliteit’

PDF document | 6 pagina’s | 199 kB Kamerstuk: Kamervragen | 09-05-2023