Principle based toezicht

Principle Based Toezicht (PBT) is noodzakelijk als er sprake is van een groot aantal open normen in wet- en regelgeving. Bij het toezicht op de naleving kan dan niet teruggevallen worden op wettelijke normen of een toetsingskader. PBT richt zich dus op de algemene doelen en doelstellingen van de wet of norm. Geïnspecteerden worden dan gehouden aan een bepaald kwalitatief beschreven resultaat (outcome). De wijze waarop dat resultaat dient te worden bereikt, is in belangrijke mate aan de geïnspecteerden.

De ruimte die de geïnspecteerden krijgen brengt met zich mee dat toezichthouders

  • ook een grote mate van flexibiliteit en bewegingsruimte nodig hebben;
  • via voorlichting (guidance), al dan niet in de vorm van leidraden en webinars e.d., meer zekerheid creëren;
  • kijken naar o.a. het gedrag van de geïnspecteerde en aanwezige interne systemen;
  • ruimte moeten bieden voor discussie met de geïnspecteerden over verschillen in interpretatie van gedragingen en outcome.

Zie ook:

Laatste update: 24-2-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!