Autoriteit Financiële Markten (AFM)

De Autoriteit Financiële Markten (AFM, eng: The Dutch Authority for the Financial Markets) is de gedragstoezichthouder op de financiële markten (sinds 2002). Dat houdt in dat de AFM toezicht houdt op het gedrag van de gehele financiële marktsector: sparen, beleggen, verzekeren en lenen. Met het gedragstoezicht wil de AFM een bijdrage leveren aan het goed functioneren van de financiële markten.

De AFM houdt toezicht op het gedrag van:

Toezichtsdoelen uit de Onderzoeksagenda 2023-2026 (pdf) zijn digitalisering, internatioalisering, verduurzaming, financiële weerbaarheid van huishoudens, marktstabiliteit en impact aantonen van het werk van de AFM.

Sinds 2002 kent Nederland “Twin Peaks toezicht” op de financiële markten, waarbij De Nederlandsche Bank (DNB) prudentieel toezicht houdt en de AFM het gedragstoezicht.

De AFM is een ZBO onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Financiën, telt 783 fte, heeft een budget van €141 miljoen (2024) en is gevestigd te Amsterdam.

Zie ook:

Video van 24 november 2021

Laatste update: 23-1-2024

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!