Autoriteit Financiële Markten (AFM)
De Autoriteit Financiële Markten (AFM, eng: The Dutch Authority for the Financial Markets) is de gedragstoezichthouder op de financiële markten (sinds 2002). De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten en ze wil bijdragen aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.
De AFM houdt toezicht op kapitaalmarkten (beurshandel, voorwetenschap, prospectusplicht, financiële verslaggeving, accountantsorganisaties) en financiële dienstverlening (adviseurs en bemiddelaars, hypotheken, consumptief krediet, retail beleggen, verzekeraars, pensioencommunicatie, informatieverstrekking, productontwikkeling).
Toezichtsdoelen uit de strategie 2020-2022 zijn bijvoorbeeld Bescherming van consumenten in kwetsbare situaties en Een robuuste infrastructuur en integer handelsgedrag. Die toezichtdoelen wil de AFM bereiken door proactief, datagedreven en invloedrijk te zijn.
Sinds 2002 kent Nederland “Twin Peaks toezicht” op de financiële markten, waarbij De Nederlandsche Bank (DNB) prudentieel toezicht houdt en de AFM het gedragstoezicht.
De AFM is een ZBO onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Financiën, telt 576 fte, heeft een budget van €72,7 miljoen (2021) en is gevestigd te Amsterdam.
Zie ook:
- Verantwoordelijkheden AFM (AFM.nl)
- Organogram AFM
- Twintig jaar AFM (thema website)
- Onze handhaving in perspectief (AFM.nl)
- Handhavingsbeleid AFM en DNB (oktober 2020, pdf)
- Kenniskaart Pas toe of leg uit
- Kenniskaart Markttoezicht
- Kenniskaart Markttoezichthouders
- Kenniskaart Regulator
- Kenniskaart Markttoezichthoudersberaad
- Kenniskaart Wet financieel toezicht (Wft)
- Kenniskaart Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft)
- Kenniskaart Sanctiewet
- Kenniskaart Financieel Expertise Centrum (FEC)
- Kenniskaart Samenwerkingsplatform Digitale Toezichthouders (SDT)
Laatste update: 17-2-2023
Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!