Korps Militaire Controleurs Gevaarlijke Stoffen (KMCGS)

Het Korps Militaire Controleurs Gevaarlijke Stoffen (KMCGS) is binnen Defensie de toezichthouder op het gebied van wet- en regelgeving met betrekking tot het vervoer, de opslag en de behandeling van gevaarlijke stoffen. Daarnaast is het KMCGS aangewezen voor de strafrechtelijke handhaving van milieuovertredingen op defensieterreinen en de nationale luchthavens.

Het toezicht betreft drie taakgebieden, te weten: ‘Controle Vervoer Gevaarlijke Stoffen’ (CVGS), ‘Controle Opslag en Behandeling Gevaarlijke Stoffen’ (COBGS) en milieuhandhaving door de rechercheurs van ‘Team Milieuhandhaving’ (TMH).

Overtredingen van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen (WVGS) en de Wet luchtvaart (WLv) worden aangemerkt als economisch delict en zijn strafbaar gesteld in de Wet op de economische delicten (Wed).

Het KMCGS is lid van het Toezichtberaad Defensie. Het Korps is onderdeel van de Koninklijke Marechaussee en is gevestigd in Kamp Nieuw Milligen te Uddel.

Zie ook:

Laatste update: 17-1-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!