Observatie

Observatie is het volgen van een persoon of het waarnemen van diens aanwezigheid of gedrag, bijvoorbeeld met een verborgen camera of heimelijk achtervolgen.

Voor stelselmatige observatie van personen is voorafgaand een bevel van een officier van justitie op basis van artikel 126g of artikel 126o van het Wetboek van Strafvordering nodig. Niet-stelselmatige observaties worden gedaan op basis van artikel 3 Politiewet 2012. Het verschil tussen wel of niet stelselmatige observatie is gelegen in bv. de duur en de intensiteit van een observatie.

Een observatieteam (OT) is een Nederlandse gespecialiseerde eenheid van de politie, AIVD, FIOD of Koninklijke Marechaussee (Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten) die wordt ingezet om personen of zaken te observeren. Hoewel in principe elke politieambtenaar mag en kan observeren wordt een observatieteam veelal ingezet wanneer het observeren technisch moeilijker is of er grotere kans op ontdekking bestaat. Vaak gaat het hierbij om observaties in rechercheonderzoeken naar de zware en georganiseerde misdaad of terrorisme.

Zie ook:

Laatste update: 16-1-2024

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!