Pseudo-koop of pseudo-dienstverlening

Een vorm van heimelijk werk (werken onder dekmantel) is het doen van een pseudo-koop of het uitvoeren van pseudo-dienstverlening. Dit betekent dat een politieagent goederen of diensten afneemt en afspraken maakt met een verdachte, of zelf diensten aanbiedt aan een verdachte.

Doel kan zijn om direct bij de aankoop in te grijpen, of om een opgebouwde cover van een agent in stand te houden (een vertrouwenskoop). Er zijn lichtere vormen van pseudo-koop of -dienstverlening (denk aan het kopen van een gestolen telefoon) en zwaardere vormen van pseudo-koop (zoals het kopen van wapens, voertuigen of grote hoeveelheden drugs).

De juridische basis van pseudo-koop of -dienstverlening is geregeld in de derde afdeling Wetboek van Strafvordering.

Zie ook:

Laatste update: 25-2-2024

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!