Serious Crime Taskforce (SCTF)

Sinds 2019 (pilot) en september 2021 (formeel) werken politie, Openbaar Ministerie (OM), de Financial Intelligence Unit (FIU) en FIOD samen met grote banken in SCTF-verband aan de aanpak van de facilitators van de onderwereld.

De SCTF maakt het voor politie en FIOD mogelijk om – in afstemming met het OM – namen van adviseurs of rechtspersonen die wel in beeld zijn maar tegen wie nog geen concrete verdenking bestaat, door te geven aan de deelnemende banken. De banken bezien of deze personen in verband te brengen zijn met bepaalde ongebruikelijke transacties. Wanneer dat het geval is kunnen politie en FIOD een zaak beginnen’.

De samenwerking heeft in de pilotfase vele verdachte transacties in beeld gebracht en geleid tot aanscherpte procedures in het bankwezen. Daarnaast wordt belangrijke kennis opgedaan.

Aan de samenwerking ligt een convenant en goedgekeurd artikel 20 WPG-besluit ten grondslag. Het SCTF valt onder het Financieel Expertise Centrum (FEC).

Zie ook:

Laatste update: 21-12-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!