Sociaal rechercheur

Een sociaal rechercheur is belast met de opsporing van fraude met een uitkering of zorggelden. Deze ambtenaar, veelal werkzaam voor gemeenten en andere uitkeringsinstanties, focust zich vooral op zaken als zwartwerken, werken zonder inkomsten te melden, het verzwijgen van vermogen, woonfraude, fraude met persoonsgebonden budget (PGB) en dergelijke.

Bij een vermoeden van fraude mag de sociaal rechercheur naast de administratieve controle (het vergelijken van gegevens) ook andere wettelijke opsporingsmethoden gebruiken en gegevens van de belastingdienst en bv het water- en elektriciteitsverbruik verzamelen. Het observeren van woningen of bedrijfspanden, het horen van getuigen en het instellen van een buurtonderzoek kunnen ook deel uitmaken van het onderzoek. Binnentreden in woningen kan alleen met instemming van de bewoner/eigenaar.

Bij voldoende aanwijzingen voor strafbare feiten maakt de rechercheur een proces-verbaal op voor het Openbaar Ministerie.

Er zij ca 700 sociaal rechercheurs in Nederland waarvan de meesten boa zijn.

Zie ook:

Laatste update: 21-7-2021

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!