Bodycam

Een bodycam is een kleine camera die door politie en andere wetshandhavers op het uniform wordt gedragen; meestal met als doel hun persoonlijke veiligheid te vergroten. De Nationale Politie heeft 2.000 bodycams aangeschaft in 2020 en tientallen gemeenten hebben bodycams voor hun boa’s. Ook veel conducteurs en beveiligers in het openbaar vervoer hebben een bodycam.

Bodycams kunnen op drie manieren werken. Ten eerste kunnen ze door hun aanwezigheid incidenten voorkomen: preventie. Ten tweede kunnen de beelden rechtstreeks worden doorgestuurd en bekeken om beginnende incidenten te de-escaleren: reactie. Ten derde kunnen opgenomen beelden achteraf worden gebruikt voor opsporing: repressie.

De opnames bevatten persoonsgegevens en dus moeten bodycams voldoen aan de privacywetgeving: de AVG voor toezichttaken en de Wpg voor opsporingstaken. Omdat bodycams ook kunnen worden gebruikt om aanwezigheid en prestaties van werknemers mee te controleren, moet de ondernemingsraad instemmen.

Zie ook:

Met dank aan Sander Flight (info@sanderflight.nl)

Laatste update: 15-8-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!