Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI)

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI, t/m 2022 Agentschap Telecom, eng: Dutch Authority for Digital Infrastructure) staat voor de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van IT- en communicatienetwerken, zodat Nederland veilig verbonden is.

De RDI is zowel uitvoerder als toezichthouder van wet- en regelgeving op gebied van telecommunicatie. Hieronder vallen onderwerpen als frequentiegebruik, elektronische apparatuur, aftappen en maritiem. Voorts doet het dat ook op andere terreinen, zoals bijvoorbeeld de wet die toeziet op veilig graven (Wibon), weegschalen, goud, zilver of platina en ruimtevaartactiviteiten.

De RDI is ook uitvoerder van en toezichthouder op telecommunicatie voor Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint Eustatius).

In de periode 2019-2024 zet RDI in op drie strategische thema’s:

Jaarlijks brengt het de Staat van de Ether uit.

De RDI is onderdeel van het ministerie van EZK. Het heeft 374 fte (2021), een budget van ruim €60 miljoen (2021) en is gevestigd in Groningen en Amersfoort. De organisatie bestaat uit twee lijnafdelingen; Spectrummanagement (vergunningverlening en frequentiebeheer) en Toezicht.

Zie ook:

Laatste update: 17-1-2023

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!