Agentschap Telecom (AT)

Agentschap Telecom (AT, eng: Radiocommunications Agency Netherlands) staat voor de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van IT- en communicatienetwerken, zodat Nederland veilig verbonden is. Het agentschap is zowel uitvoerder als toezichthouder van diverse wet- en regelgeving op het gebied van de Telecommunicatiewet. Hieronder vallen onderwerpen als frequentiegebruik, elektronische apparatuur, aftappen en maritiem. Het AT houdt daarnaast toezicht op veilig graven (Wibon), Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni), cyberveiligheid, weegschalen, edelmetalen en ruimtevaartactiviteiten. Het voert ook de telecomtaken uit voor Caribisch Nederland.

In de periode 2019-2024 zet AT in op drie strategische thema’s:

Jaarlijks brengt het agentschap de Staat van de Ether uit.

Het AT is een agentschap van het ministerie van EZK. Het heeft 335 fte (2019), een budget van bijna €60 miljoen (2021) en is gevestigd in Groningen en Amersfoort. AT bestaat uit twee lijnafdelingen; Spectrummanagement (vergunningverlening en frequentiebeheer) en Toezicht.

Zie ook:

(M.m.v. het Agentschap Telecom)

Laatste update: 8-1-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!