Team Criminele Inlichtingen (TCI-politie)

Het Team Criminele Inlichtingen van de politie verzamelt informatie over ernstige misdrijven. De belangrijkste bronnen zijn informanten: mensen die in het geheim informatie doorgeven. De TCI is de enige dienst die met informanten mag werken. Met deze informatie kunnen ernstige misdrijven worden voorkomen en/of verdachten van ernstige misdrijven worden opgespoord. Voorbeelden hiervan zijn moord, overvallen, drugshandel, kinderporno, brandstichting, terrorisme, witwassen, mensenhandel, milieufraude en faillissementsfraude.

In Nederland is er een TCI bij elke regionale eenheid van de politie, alsmede bij:

Het eerste contact met een TCI verloopt via een speciaal telefoonnummer van het Team Nationale (Criminele en Openbare Orde) Inlichtingen (TNI), dat onderdeel is van de Dienst Landelijke Informatieorganisatie van de Landelijke Eenheid.

Ook de vier Bijzondere Opsporingsdiensten beschikken over TCI’s.

TCI’s ontstonden in de jaren 70 onder de naam Criminele Inlichtingendienst (CID) en heetten van 1993 tot 2013 Criminele Inlichtingeneenheden (CIE).

Zie ook:

Laatste update: 28-1-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!