Basisteam (politie)

Een basisteam van de politie werkt voor een hele gemeente, een deel van een (grote) gemeente of voor meerdere (kleinere) gemeenten. Het team voert de kerntaken van de politie uit: de basispolitiezorg. Wijkagenten vervullen daarin een hoofdrol. Basisteams handelen onder andere incidenten af, overleggen met de gemeente, surveilleren, adviseren over tal van veiligheidskwesties, participeren in lokale projecten, gebruiken geweld om conflicten te beëindigen en om burgers te beschermen, houden mensen staande, verrichten aanhoudingen en doen strafrechtelijk onderzoek naar delicten. Elk basisteam telt ten minste één opsporingsmedewerker die ondersteunt bij de aanpak van veelvoorkomende criminaliteit.

De leiding van een basisteam ligt in handen van één of enkele teamchefs. De omvang van de teams varieert tussen de 60 en 200 fte, die onderdak vinden in één of meerdere politiebureaus. De omvang van de werkgebieden loopt uiteen van ongeveer 10 tot bijna 500 km². Er zijn 168 basisteams (2021) die elk vallen onder een van de 43 politiedistricten.

Zie ook:

Laatste update: 17-5-2022

Ben je het niet eens met iets in deze beschrijving, is het niet meer up-to-date, heb je een aanvulling of werkt een link niet? Stuur ons dan even een mailtje. Dan kijken we er even naar en kunnen we het eventueel aanpassen.
Het gebruik van de kenniskaarten is gratis. Gelieve bij het gebruik van de kenniskaarten in publicaties te refereren aan dit toezichtcompendium of de betreffende kenniskaart, inclusief een link. Alvast bedankt voor de moeite!