“Toezicht wordt governance”

“Het ontbreekt toezichthouders aan strategisch inzicht in hun omgeving en hoe zij die kunnen inzetten om hun taak uit te voeren.” Dit zei Judith van Erp donderdag in haar inaugurale rede als hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht. “Toezicht wordt governance: organiseren, regisseren, orkestreren.”

Van Erp vraagt zich af of en hoe betekenisvol (extern) toezicht mogelijk is in de open samenleving. Mondialisering biedt nieuwe mogelijkheden maar ook nieuwe gelegenheden voor organisatiecriminaliteit, terwijl het toezicht vaak juist nationaal of zelfs lokaal is georganiseerd. Juridische sancties verliezen relevantie; sommige bedrijven zijn “too big to jail”. Ook de vrees voor imagoschade zorgt er niet altijd voor dat ondernemingen op het rechte pad blijven.

Het antwoord zoekt Van Erp in dezelfde open samenleving. De maatschappelijke omgeving gebruikt sancties om bedrijven en public ter verantwoording te roepen. Ondernemingen worden op de huid gezeten door credit rating agencies, door hun financiers en door afnemers. Ook de ontwikkeling van burgerparticipatie is interessant. Er ontstaan meldpunten, ook buiten de overheid. Media kunnen een faciliterende rol spelen waar het toezicht tekortschiet.

“Toezichthouders moeten zich aanpassen aan het netwerkkarakter van hun omgeving”, luidt het advies van Van Erp. Zij kunnen meer samenwerken, met elkaar maar ook met ondernemingen. Private toezichtinstituties kunnen – zij het niet onbeperkt – het publieke toezicht versterken.“Toezichthouders moeten zich niet laten verrassen door hun omgeving, maar die juist bewust inzetten.”

Categorieën:Geen categorie

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s