Ook beslisnota’s van inspecties worden openbaar

Als een inspectie een beslisnota maakt voor een bewindspersoon, wordt deze vanaf 1 juli openbaar gemaakt. Dit blijkt uit de voorgestelde Beleidslijn actieve openbaarmaking nota’s, die het kabinet aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. 

De nieuwe beleidslijn volgt uit de kabinetsreactie op het rapport van de Parlementaire onderzoekscommissie Kinderopvangtoeslag. Het kabinet wil meer inzicht bieden in de afwegingen die ten grondslag liggen aan besluiten.

Het kabinet wil ‘beslisnota’s’ voortaan openbaar met de Tweede Kamer delen. In een ‘beslisnota’ zijn de overwegingen, alternatieven, relevante feiten en risico’s ambtelijk op een rij gezet voor de bewindspersoon. Meestal worden deze nota’s opgesteld door een beleidsdirectie, maar ze kunnen ook afkomstig zijn van een inspectie of uitvoeringsinstantie.

Het belang van de staat

Er kunnen redenen zijn om beslisnota’s niet openbaar te maken. Het belang van inspectie, controle en toezicht zijn kan een reden zijn om informatie ‘in het belang van de staat’ niet openbaar te maken. 

Volgens het kabinet

‘zijn er gegevens van toezichthouders die een rol kunnen spelen bij inspectie, controle, toezicht evenals handhaving, wanneer men zich nog in een preventieve en correctieve fase bevindt (met mogelijke inzet van bijvoorbeeld waarschuwingen, verscherpt toezicht of last onder dwangsom). Openbaarmaking van dergelijke gegevens van bijvoorbeeld bepaalde controletechnieken kan schadelijk zijn omdat onder toezicht gestelden daarop zouden kunnen anticiperen. Soms is een toezichthouder voor haar werkzaamheden afhankelijk van het (vrijwillig of onvrijwillig) verstrekken van informatie door de onder toezicht gestelde. Er is daarbij sprake van een zekere vertrouwensrelatie tussen de toezichthouder en de onder toezicht gestelde.

Minister Ollongren wijst erop dat het bekend maken van handelingen van onder toezicht staanden ‘al een sanctie op zichzelf’ kan zijn.

Dit kan een bewuste keuze zijn maar mag niet automatisch voortvloeien uit het nader informeren van de Kamer. In dergelijke situaties moet afgezien kunnen worden van openbaarmaking. Temeer nu inspectierapporten over het algemeen actief openbaar worden gemaakt.’

Lees hier het voorstel voor een beleidslijn actieve openbaarmaking nota’s.

Categorieën:Geen categorie

Plaats een reactie