Meurs: doe onderzoek naar “high trust, high penalty”

Er moet een onderzoek komen naar “high trust, high penalty”. Dit pleidooi hield Pauline Meurs tijdens de Conferentie Kennisagenda Rijksinspecties. De voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg vreest dat de “slogan” perverse effecten heeft.

Het adagium “high trust, high penalty” roept toezichthouders tot vertrouwen, maar ook tot strenge sancties als het vertrouwen wordt beschaamd. Volgens Pauline Meurs is dit “het recept voor een verdere ondermijning van het vertrouwen tussen toezichthouder en onder toezicht gestelde. Goed toezicht gaat én over steun bieden én over sancties opleggen.”

Principes

De Inspectieraad wil de ontwikkeling van het toezicht bevorderen door kennisuitwisseling tussen de inspecties en met het wetenschappelijk onderzoek. Als het aan Meurs ligt, richt de kennisagenda zich op principes, niet op instrumenten van toezicht. Zo is zij geïnteresseerd in onderzoek naar de rol van burgers bij inspecties, maar ook naar klokkenluiders en institutuionele onafhankelijkheid. Zij waarschuwde dat goed onderzoek niet vanzelf tot goed toezicht leidt.

Beoordelingskader

Over vijf jaar moet de kennisinfrastructuur versterkt zijn, stelde Marjolein van Asselt van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De raad werkt zelf aan een beoordelingskader voor “passend toezicht”.

Van Asselt uitte haar zorgen over het gebrek aan onafhankelijkheid van inspecties. Onderzoeken hebben “onderhandelingstoezicht” aan het licht gebracht; toezichthouders constateren dan gebreken die leiden tot  plannen van aanpak, niet tot sancties.

In de ogen van Van Asselt moet toezicht “voldoende eigenstandig” zijn. Inspecties moeten de ruimte nemen en krijgen om het toezicht naar eigen inzicht vorm te geven. Hun oordelen dienen zij ongefilterd kenbaar te kunnen maken aan de samenleving.

Categorieën:Geen categorie

1 replies

Plaats een reactie